On-line tradicionalna kuharica starog grada Sarajeva

“Online tradicionalna kuharica u Sarajevu tržište Pjaci – Baščaršije” je novi smartphone Aplikacija za Android i iPhone koji sadrži tradicionalne kuhinje i recepata kao i tradicionalnih restorana u starom dijelu Sarajeva.
Aplikacija pokrenuta u općini Stari Grad (stari grad) je jedinstveni projekt provodi lokalno razvoj odjel općine Stari Grad Sarajevo i financira na Turske općine T. C. Mamak Belediyesi, blizanac općina.

Ibrahim Hadzibajric, općinski župan tvrdi 10.000 KM uloženo u projekt: “Moram da spomenuti mi provodi sličan program koji sadrži turističku ponudu i povijest općine Stari Grad. Također imamo aplikaciju sa ulice i nazivi ulica i sa Online kuharica, to je puni paket”.

Online kuharica nudi brojne tradicionalne recepte uključujući Begova juha, Tarhana juha sa mlijekom, Krompirusa – pita od krumpira, Scallions, (sogan dolmu) – punjeni Luk, Bamija, Bosanski Lonac – Bosanski lonac, Klepe – Manti okruglice, ćevapi – mljeveno meso na Grilu, Kadayıf, tufahije – Bosanski Poširan punjene jabuke i drugih tradicionalno jelo. Aplikacija nudi kartu s tradicionalnim restoranima kao što su ascinica, cevabzinica, buregdzinica, havadzinica…

Sadržaj je dostupan na bosanskom, turskom i Engleskom jeziku, i služi kao turistički vodič, ali također može poslužiti kao alat za online komunikaciju između mještana i Sarajlijama koji žive u inozemstvu, koji još uvijek pamte kulinarsku čaroliju Sarajevo tradicionalne kuhinje.

Elvir Salcinovic, CEO od BetaTelStudio D.o.o., tvrtka koja je stvorena aplikacija, je rekao da je vrlo zadovoljan s aplikacijom i sigurno će vrlo koristan za turiste: “bili smo vrlo zadovoljni kada općine i prefekt kontaktirati nas. Svi koristimo pametnih telefona u privatne svrhe, a sada postao i neizbježan alat u turizmu. Vjerujem da će biti od velike koristi za turiste, a aplikacija će biti dostupna u izvanmrežnom načinu rada. U općini Stari Grad je jedan od prva općina koja prati sve trendove na tržištu u prezentaciji “.

Pokretanje prezentacije bio je domaćin nekoliko vlasnici restorana kao i tradicionalne kuhinje degustacija događaja.

Soner Şahin, kulturni ataše ambasade Turske u Sarajevu čestitao je uspješan završetak projekta i suradnje između Mamak i Stari Grad općina.

“Kao netko tko živi i radi na Baščaršiji, imali priliku kušati mnogo jela spominje ova kuharica, i mogu reći da Bosanska kuhinja je bogata. Imamo velik broj Turskih posjetitelja u Sarajevo dolazi u naš ured i tražeći informacije o kuhinji kao i sada možemo uputiti ih na ovaj vodič. Oživljavanje tradicionalne kuhinje je neophodna za bilo koje nacije”.